Hvad er et CMS system?
Et CMS system er et værktøj, som benyttes til at administrere og redigere indhold på hjemmesider.
CMS står for Content Management System, og CMS systemer tilbyder en brugervenlig grænseflade, hvor du kan tilføje tekst, billeder og andet indhold til din hjemmeside. Med et moderne CMS får din virksomhed større frihed til selv at opdatere og vedligeholde jeres hjemmeside. For enhver virksomhed er det i dag en nødvendighed at have et godt CMS system for at kunne følge med kravene til ens digitale tilstedeværelse og skabe en professionel hjemmeside.
Et CMS gør det også nemt at implementere SEO-optimering på din hjemmeside. Det sikrer, at dine sider opfylder de tekniske krav, søgemaskinerne stiller, hvilket kan forbedre din hjemmesides synlighed i søgeresultaterne. Der findes mange forskellige CMS systemer på markedet, og i denne artikel gennemgår vi de mest populære og deres fordele og ulemper.
De mest populære CMS systemer
1. WordPress
WordPress er det mest populære CMS system på markedet og bruges af alt fra private bloggere til store internationale virksomheder.
Fordele ved Wordpress
Systemet er open source, hvilket betyder, at det er gratis at bruge, og der findes et væld af temaer og plugins, der kan tilføje funktioner til din hjemmeside.
Med tusindvis af plugins kan du tilføje næsten enhver funktion til din hjemmeside. WordPress tilbyder mange SEO-plugins, der gør det lettere at optimere dit indhold til søgemaskiner.
Som et af de mest udbredte CMS systemer er der et stort fællesskab og masser af tutorials.
Ulemper ved WordPress
Da WordPress er så populært, er det også et hyppigt mål for hackerangreb, hvilket har medført store udfordringer for mange virksomheder i løbet af 2024 (Kilde). Plugins og temaer skal derfor opdateres regelmæssigt for at sikre funktionalitet og sikkerhed, og selv her kan man alligevel ikke vide sig 100% sikker. Dette kan ofte føre til megen hovedpine og frustration blandt medarbejdere i virksomheder, der har deres hjemmeside i WordPress. Derudover er systemet relativt nemt at bruge og tilpasse, men det kræver alligevel en del tid og teknisk snilde at mestre dets funktioner fuldstændigt.
2. Webflow
Webflow er et closed source CMS system, der har vundet frem blandt mange virksomheder, store som små, der ønsker en professionel og unik hjemmeside. Særligt blandt virksomheder, der følger udviklingen indenfor tech og IT, har Webflow vundet stort indpas, da det tilbyder en række unikke fordele, som man ikke finder i andre systemer.
Fordele ved Webflow
Webflow giver fuld kontrol over designet, så man kan få en skræddersyet hjemmeside.
Detil har systemet en intuitiv drag-and-drop editor, hvilket gør det nemt for selv uerfarne medarbejdere at redigere indholdet på hjemmesiden.
Alle hjemmesider, der bygges på den rette måde i Webflow, er SEO-optimeret fra starten med indbygget mulighed for at tilføje meta-tags, schema markup, og andre funktioner der kan bidrage til at skabe bedre SEO-resultater. Webflow tilbyder desuden sikker og hurtig hosting, hvilket sparer dig for besværet med tredjepartsudbydere. Derudover er Webflows closed-source status en stor fordel for virksomheder, der prioriterer deres digitale sikkerhed. Da det effektivt eliminerer mange traditionelle smuthuller, som hackere gennem tiden har brugt til at få adgang til virksomheders hjemmesider og servere.
Ulemper ved Webflow
På trods af brugervenligheden kan det tage tid at lære alle funktionerne, især for dem, der kommer fra meget simple CMS’er som Wix, der nærmest kan benyttes af alle. At lave en hjemmeside i Webflow kræver derfor som regel hjælp fra en erfaren udvikler, som eksempelvis findes hos Jysk Webbureau.
Derudover er Webflow en premium platform, hvilket betyder, at det koster mere end open source-alternativer som WordPress. Dog skal man i systemer som WordPress typisk betale for hvert enkelt plugin, som man skal bruge til hjemmesiden, hvilket ofte medfører at prisen på sigt overstiger et system som Webflow, hvor alt er inkluderet fra start.
3. Wix
Wix er et af de mest brugervenlige CMS systemer, især for små virksomheder og dem, der vil i gang hurtigt. Med sin drag-and-drop editor kan du opbygge en hjemmeside uden teknisk viden.
Fordele ved Wix
Drag-and-drop editoren gør det muligt at designe en hjemmeside på få timer. Wix tilbyder flere prisvenlige abonnementer, som inkluderer både CMS og hosting. Wix har mange indbyggede værktøjer til e-handel, blogging og booking, hvilket gør det til en alt-i-én løsning for mindre virksomheder.
Ulemper ved Wix
Selvom Wix er brugervenligt, mangler det de avancerede tilpasnings- og designmuligheder, som findes i WordPress og Webflow. Det er derfor ofte sjældent en særlig god løsning for større virksomheder. Wix har forbedret sine SEO-funktioner gennem årene, men det er fortsat stadig ikke lige så godt som hverken Webflow eller WordPress.
4. Umbraco
Umbraco er et open source CMS system, som er velegnet til større virksomheder og komplekse websites. Det er udviklet i .NET og er et godt valg for dem, der ønsker fleksibilitet og avanceret funktionalitet.
Fordele ved Umbraco
Som open source CMS kan Umbraco tilpasses til næsten ethvert behov. Det kan være velegnet til både små og store virksomheder, der ønsker en skalerbar løsning. Dertil er det bygget på .NET, hvilket giver et højt niveau af sikkerhed for virksomheder, der prioriterer deres digitale sikkerhed højt.
Ulemper ved Umbraco
For at udnytte Umbracos fulde potentiale kræves der teknisk ekspertise. Selvom CMS systemet i sig selv er gratis, kan udviklingen og vedligeholdelsen ofte være dyr. Dette grundet, at man som regel skal have en in-house ekspert eller en ekstern konsulent til at holde styr på procedurer og opsætning, da det ellers meget hurtigt kan blive overskueligt for de enkelte medarbejdere at administrere hjemmesidens opsætning og indhold.
5. Squarespace
Squarespace er kendt for sine mange templates og brugervenlighed. Det er især populært blandt kreative virksomheder, såsom fotografer, kunstnere og designere, der bruger deres hjemmeside som portefølje.
Fordele ved Squarespace
Squarespace tilbyder moderne og æstetisk tiltalende skabeloner. Med Squarespace får du både CMS, hosting, og e-mail-marketing i én pakke. Systemet kræver desuden ingen teknisk viden kræves for at bygge en flot hjemmeside.
Ulemper ved Squarespace
Squarespace har begrænsede design- og tilpasningsmuligheder sammenlignet med Webflow og WordPress. Squarespace er desuden dyrere end nogle af de andre løsninger og kan blive en omkostningstung løsning for større virksomheder, når andre alternativer tilbyder bedre funktionalitet til en billigere pris.
Andre systemer
Udover dem, som vi har nævnt i denne artikel, findes der et væld af andre CMS på markedet. Disse inkluderer blandt andet Joomla, Drupal, Hubspots CMS, Magento, Ghost og mange flere.
Disse systemer er også ganske populære og har også hver deres unikke fordele og ulemper. Derfor kan de også være fordelagtige for virksomheder, som står i specifikke situationer. Men hvilket system anbefaler vi hos Jysk Webbureau? Det svarer vi på i næste sektion.
Valg af det rette CMS system
Når din virksomhed skal vælge et CMS system, er det vigtigt at overveje dine behov og ressourcer. WordPress er et populært valg for dem, der ønsker fleksibilitet og mange funktioner, mens Webflow tilbyder større sikkerhed, et mere brugervenligt redigeringsværktøj og robust SEO-funktionalitet. Wix og Squarespace er velegnede til mindre virksomheder, der ønsker en brugervenlig løsning, hvor Umbraco kan væreideelt til større virksomheder med komplekse krav.
Hos Jysk Webbureau har vi valgt at specialisere os i Webflow, da vi mener, at det giver os den bedste kombination af designfrihed til at skabe moderne hjemmesider, samtidig med en utroligt god brugervenlighed for vores kunder, stor sikkerhed samt gode tekniske muligheder. Vi var blandt andet et af de første bureauer i Danmark til at arbejde med Webflow, og sidenhen er vi blevet en af de eneste bureauer i Danmark, som er Webflow Premium Partner.
Har du brug for rådgivning om, hvilket CMS der passer bedst til din virksomhed? Kontakt os endelig, så uddyber vi gerne, hvorfor vi foretrækker Webflow - det er ganske uforpligtende
Du kan også læse mere om forskellene på de forskellige systemer i vores artikler om Webflow vs. Wordpress eller Webflow vs. Wix